Masło UCUUBA Nierafinowane 25 kg
towar niedostępny





Opis
Masło Ucuuba Nierafinowane
INCI: Virola sebifera seed butter
Masło Ucuuba występuje w całym regionie Amazonii na terenach zalewowych. Nazwa drzewa oznacza tłuszcz (ucu) i drzewo (yba), co można przetłumaczyć jak “drzewo tłuszczowe”. Osiąga ono wysokość od 25 do 35m. Dojrzałe drzewo może wyprodukować od 30 do 50 kg nasion w ciągu roku. Kora drzewa jest bogata w garbniki i halucynogen dimetylotryptaminę (DMT).
Jego małe czerwone owoce są zbierane z ziemi a nasiona z których pozyskiwane jest masło, są bardzo słodkie. Masło ma brązowo-karmelowy kolor i przyjemny słodki zapach ''tofi'' z lekko pikantną nutą. To twarde masło o właściwościach przeciwzapalnych i antyseptycznych.
Masło Ucuuba jest niezwykle bogate w kwasy laurynowy, mirystynowy i palmitynowy - są to kwasy kluczowe dla rozwoju zdrowych komórek, regulacji układu odpornościowego oraz utrzymania zdrowej skóry i włosów. Masło Ucuuba jest bogate w witaminę A i C oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają uszkodzeniom włosów, poprawiają ich elastyczność, zapobiegają ich łamaniu się oraz sprawiają, że włosy są bardziej błyszczące.
W Brazylii jest używane w leczeniu trądziku, egzemy oraz suchej lub podrażnionej skóry. Masło sprawdzi się w pielęgnacji cery problematycznej. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i ujędrniająco. Jego właściwości przeciwstarzeniowe sprawiają, że jest częstym składnikiem regenerujących kremów, poprawiających koloryt skóry i przywracających odpowiednie nawilżenie. Masło ma wysoką temperaturę topnienia (53°C) i wysoką wartość zmydlania (220 mg KOH/g oleju), dlatego wykorzystuje się je do produkcji naturalnych mydeł. Z powodzeniem zastępuje parafinę w produkcji świec.
Waga: 25kg
Dane techniczne
-
WielkogabarytTak