Olej rycynowy – poznaj jego właściwości i zastosowanie

0

Olej rycynowy ze względu na swoje unikalne właściwości jest używany od wieków. Jest bogatym źródłem naturalnych kwasów tłuszczowych, które mogą być bardzo korzystne dla zdrowia. Produkt ten jest powszechnie stosowany do leczenia wielu problemów skórnych, a także do pielęgnacji włosów i paznokci. W tym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom i zastosowaniu oleju rycynowego.

Czym jest olej rycynowy?

Na początek zacznijmy od tego, czym w ogóle jest olej rycynowy. Otóż tłuszcz ten jest otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. To gęsta ciecz o bezbarwnym bądź jasnożółtym kolorze. Najważniejszy jest jednak jego skład, który zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych. Jego formuła opiera się głównie na kwasie rycynolowym, który ma silne właściwości przeciwzapalne. Mieści się w niej jednak również kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearynowy.

Olej rycynowy można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Jest on powszechnie dostępny, a na jego zakup nie potrzeba żadnej recepty. Ważne jest jednak, aby wcześniej sprawdzić, czy jest on nierafinowany, czyli tłoczony na zimno – w przeciwnym wypadku będzie on po prostu nieskuteczny. Taki produkt znajdziesz np. w asortymencie naszego e-sklepu. Warto też dodać, że olej rycynowy to preparat naturalny, a więc bezpieczny dla naszego organizmu. W związku z tym powszechnie stosuje się go do leczenia wielu dolegliwości, m.in. bólów brzucha.

Właściwości oleju rycynowego

Olej rycynowy znany jest ze swoich licznych właściwości kosmetycznych i prozdrowotnych. W przypadku jego stosowania doustnego zauważyć można przede wszystkim pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to bowiem silny środek przeczyszczający. W związku z tym pobudza perystaltykę jelit, rozluźnia stolec i ułatwia jego wydalanie.

Olejek rycynowy stosuje się też często w formie gorących okładów na skórę. W ten sposób zniwelować można m.in. dolegliwości bólowe brzucha, głowy i pleców. Metoda ta sprawdza się też przy niektórych schorzeniach, np. wątroby czy też woreczka żółciowego.

W dzisiejszym wpisie chcielibyśmy się jednak skupić głównie na tych właściwościach oleju rycynowego, które sprawdzają się w kosmetyce. Jest ich bowiem bardzo wiele. Do tych najważniejszych zaliczyć można:

– działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,

– właściwości zmiękczające i nawilżające,

– stymulacja produkcji kolagenu,

– procesy antyoksydacyjne,

– zatrzymanie wilgoci w głębokich warstwach skóry,

– zdolność odbudowy płaszcza lipidowego naskórka,

– wzmocnienie cebulek włosów, brwi i rzęs oraz przyspieszenie ich wzrostu.

Zastosowanie oleju rycynowego w kosmetyce

Ze względu na wspomniane wcześniej właściwości olejek rycynowy jest powszechnie stosowany w kosmetyce. Co więcej, jego popularność znacznie wzrosła w momencie, kiedy nastał trend na stosowanie naturalnych preparatów. W końcu jest on jednym z nich. Zastanawiasz się nad jego zastosowaniem? Jest ono bardzo szerokie i tym samym obejmuje:

włosy – olej rycynowy ma bardzo pozytywny wpływ na włosy. Jego regularne stosowanie sprawia, że stają się one grubsze, bardziej miękkie i przede wszystkim zdrowsze. Dzięki temu można pozbyć się problemu rozdwajających się końcówek bądź też przyspieszyć wzrost kosmyków. Ze względu na ciężką konsystencję oleju najlepiej potraktować go jako jeden ze składników maski do włosów;

rzęsy i brwi – na skutek działania oleju rycynowego stają się mocniejsze, dłuższe i ciemniejsze. Najlepiej aplikować preparat za pomocą specjalnej szczoteczki – takiej, jaką stosuje się w przypadku tuszu do rzęs. Należy jednak uważać, aby olej nie dostał się do oczu. To mogłoby skutkować ich podrażnieniem;

twarz – w tym wypadku olej rycynowy najczęściej stosuje się przy oczyszczaniu, tworząc do tego zabiegu specjalną olejową mieszankę, tzw. OCM;

skóra – olej ma zbawienny wpływ na skórę, odpowiednio ją zmiękcza i nawilża. Ma to szczególne znaczenie zwłaszcza w obszarach takich jak pięty czy łokcie. Warto więc regularnie go wcierać bądź też zastosować go w formie okładów lub maski.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania oleju rycynowego?

Mimo swoich cennych właściwości, olej rycynowy – jak każdy inny preparat – ma pewne przeciwwskazania. Zanim więc sięgniesz po ten produkt, warto się z nimi zaznajomić.

Otóż szczególną ostrożność w stosowaniu go powinny zachować osoby ze skłonnością do reakcji uczuleniowych. W takiej sytuacji najlepiej wcześniej wykonać próbę uczuleniową. Olej rycynowy nie powinien być stosowany w formie doustnej przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie należy go podawać także bardzo małym dzieciom.

Ostrożność podczas stosowania doustnego powinny zachować także osoby, u których stwierdzono stany zapalne występujące w obrębie jamy ustnej bądź też choroby układu pokarmowego. Przed sięgnięciem po preparat powinny one skonsultować to z lekarzem. Bezwzględnie zrezygnuj z kuracji również wtedy, kiedy po jej rozpoczęciu pojawią się bóle brzucha, wymioty bądź też nudności.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl